Erdoğan’ın Müjdesi Yangına Benzin Döküyor

Haber

Tayyip Erdoğan tarafından “müjde” diye duyurulan “konut kredi paketi” olsa olsa bir takım müteahhitler için bir müjdedir.

Daha geçen hafta resmi tüketici enflasyonu aylık yüzde 7.25 olarak açıklanmıştır aylık yüzde 0.9 ve yüzde 0.89 faizlerle kredi vermek, bu fırsattan yararlanacaklara ulufe dağıtmaktan başka bir anlam taşımaz.

Enflasyon yüzde 100’e koşarken, bu uygulama konut fiyatlarının daha da şişirilmesini getirecek, elinde konut stoku birikmiş inşaatçılara rant aktarılmasıyla sonuçlanacaktır. Emlak piyasasındaki bu artış kaçınılmaz biçimde kiraları da yukarı çekecek, fatura son tahlilde yine dar gelirli insanlarımıza çıkacaktır

Zaten bu 2 milyonluk bir kredinin aylık ödemesi 28.500 lirayı bulmakta ve bu rakam bir emekçinin ödeme gücünü kat be kat aşmaktadır. Hele döviz ve altınlarını bozacaklara yönelik paket, ayda yüzde 0.89 faiz öngörüyor. Bu iş bir anlamda döviz varlığı bulunanları ödüllendiriyor. Söz konusu program ikinci el konutları da içeriyor. Böylece akrabalar, ahbaplar arasında, ucuz krediden yararlanmak için “hileli” satışlara kapı aralıyor. Aşırı yüksek enflasyon ortamında müteahhitlerden bir yıl fiyat garantisi istemek de gerçeklikle örtüşmeyen ayrı komedidir. Bu konutlara baştan yüksek fiyat biçmeyi teşvik edecektir. Ucuz kredi heyecanıyla eldeki stoklar eritilirse, yılın geri kalanında sabit fiyatların zaten bir anlamı kalmayacaktır. Kamu bankaları tarafından yürütülecek bu programın doğuracağı zarar son tahlilde bütçeye yansıyacak, daha geçen günlerde emekli bayram ikramiyesine “0” zam layık görülen emekliler, emekçiler ve tüm yurttaşlar tarafından ödecektir.

YOKSULLUK KADERİMİZ DEĞİL HAKLARIMIZ İÇİN BİRLEŞİYORUZ

1 Mayıs'ta Taksim'de ve her yerde SOL'dayız.

24.04.2024

Kızılay Protestosu Nedeniyle 77 Üyemiz Yargılanıyor

BU DAVA ÇADIR SATANLARLA DAYANIŞMAYA KOŞANLAR ARASINDAKİ BİR HESAPLAŞMA DAVASIDIR

16.04.2024

Şeriata, Hilafete, Karanlığa Karşı Birlikte Yürüyelim

Aydınlık Ülke Yürüyüşleri

27.02.2024

Pusulada SOL Var

Devrimci Demokratik Cumhuriyet için SOL Var

23.02.2024