Sorumlular Yargılansın

Yaşam alanları yağmacı şirketlere teslim edilemez!

Haber

BASINA VE KAMUOYUNA

Giresun’da Toprağımıza, Suyumuza, Yaşamımıza Kast Eden Sorumlular Yargılansın!

Yaşam alanları yağmacı şirketlere teslim edilemez!

Giresun’un Şebinkarahisar İlçesinde faaliyet gösteren Yıldızlar Holding’e bağlı  NESKO Madencilik A.Ş.’ye ait “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” nin atık barajı 18 Kasım’da yaşanan patlamanın ardından çöktü ve zehirli kimyasallarla yüklü atık su ve çamurlar Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. Darabul Deresi ile baraja kadar ulaşan su ve çamurda ise ilk belirlemelere göre 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığı içerdiği belirlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olayın üzerinden ancak16 gün geçtikten sonra 04.12.2021 tarihinde Twitter hesabı üzerinden sosyal medyada yaptığı açıklama ile NESKO A.Ş.’ye en üst sınırdan 13 Milyon TL. idari para cezası uygulandığı ve işletmenin faaliyetinden men edildiğini açıkladı.

Atık barajının çökmesi nedeniyle Nesko A.Ş.’nin işlediği fiil etkisi uzun yıllar sürecek bir felakettir ve suçtur. Doğada, ekolojik sistemde geri dönülemez tahribata yol açmıştır. Yerel halkın geçim kaynakları, tüm dünya tarafından tehdit olarak görülen gıda krizinin gerçekleştiği bir dönemde ülkemizin gıda deposu tahrip edilmiştir. İdari para cezasının kesilmesi göstermeliktir. Bölgede tarım alanları çamur ile kaplanmış durumda ve o çamur kaldırıldığında dahi ilk yıllarda doğrudan tarım yapmak ise zor görünüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın olayın üzerinden 16 gün sonra yaptığı açıklama yetersizdir, bakanlık bu suça ortak olmamalı, hasara ve bölgenin durumuna ilişkin kamuoyu ile şeffaf bir şekilde bilgiyi paylaşmalıdır.

Biliminsanları tarafından yapılan uyarılarda ; atık deposunda ağır metaller, silikat, silis, cinkosulfat, polielektrolit, Aeroflat 242, metil-butil karbinol, sülfürik asit, kostik bulunduğu, tehlikeli kimyasalların içme suyuna karışması sonucu içme suyunun kalitesinde muhakkak bir kirlilik ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Kanserojen etkisi de bulunan bu kirliliği ve tehlikenin boyutunu anlamak için acil bir şekilde bölgenin incelemeye açılması gerekmektedir. Uzun vadede çıkan sonuçlara göre toprağın,suyun ne kadar kirlendiğini görerek yeni bir yol haritası çizilmelidir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2018 yılında yine bir sızıntı nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığı ve yaşanan felaketlede görüleceği gibi denetlemelerinin yetersiz olduğu, ÇED Süreçlerinin ülkenin her yanında yaşandığı gibi sağlıksız tamamlandığı bölgedeki metalik madencilik ruhsatlarını ve Nesko Madencilik’in tüm ruhsat ve izinlerini iptal etmelidir.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, proje, yapım ve denetim sürecinde ve ÇED sürecinde bu felaketin yolunu açan kamu görevlileri ve şirket yetkilileri de dahil gerçek sorumlular hakkında soruşturma başlatmalıdır.

Yaşam alanları yağmacı şirketlerin değil halkındır. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

SOL PARTİ GİRESUN İL ÖRGÜTÜ

12 Eylül'den Bugüne

44 YILDIR 'OUR BOYS' GÖREVDE

11.09.2024

Katliam Yasasına Hayır

Hayvanlarla Birlikte Yaşamayı Savunuyoruz

26.07.2024

Suçlu Göçmenler Değil Emperyalizm ve AKP'dir

DEMOKRATİK VE İNSANİ ÇÖZÜM MÜMKÜN

02.07.2024

UZLAŞMAK MÜMKÜN MÜ?

Hayatla ölümü uzlaştırmak mümkün mü?

05.06.2024