Grip Kapıda AŞI KARNEDE

Haber

Aylardır Sağlık Bakanlığını zatürre aşısı sonrasında grip aşısında yaşanacak kriz için tüm meslek örgütleriyle birlikte; 26 Ağustos ve Eylül ayında Sol Parti olarak yaptığımız açıklamalarla ile aşı temini konusunda önlem alma çağrısı yaptık ve uyardık.  Salgın yönetimini eline yüzüne bulaştırıp, hiçbir uzmanlık derneğini, meslek örgütlerini, demokratik kurumları dinlememe kibriyle davranan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısı yönetimini de krize sokmayı başardı(!)

Salgını birlikte yeneceğiz deyip, saraydan söyleneni yapıp, bilime, meslek kuruluşları, partilere sırtını dönmenin bedelini ise yoksul halk; sağlığı ve yaşamı ile ödemektedir.

Sonbaharla birlikte ülke genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere giderek adını sıraya yazdırdı, aşı kuyruklarına girdi. Ancak Sağlık Bakanlığının yayınladığı algoritma ile bu listeler geçersizleşti.

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık bebeklik döneminden yaşlılığa kadar her yaş grubunu etkilemektedir. Bununla birlikte risk grubunda yer alan (65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler, şeker hastalığı, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı, Kronik böbrek hastalığı, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu olanlar, gebeler) kişilerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir.  Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Etkin ve güvenli aşılar tüm dünyada 60 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır.

AKP İktidarı grip aşısını karneye bağladı.

Sonbahar ve kış ayları virüs için fırsat aylarıdır, Coronavirüsbirde griple yayılırsa salgınla baş etmek daha zordur açıklaması yapan Sağlık Bakanının; Ülkemizde risk grubunda yer alan kişi sayısı yaklaşık 25 milyon iken yurtdışından ihraç ettirdiği grip aşısı 1,3 milyon doz. Yani getirilen aşı risk grubunda bulunan kişilerin ancak yaklaşık 20’de birini karşılayacak durumda.

1980 öncesi gıdanın karne ile kuyruklarda satıldığını söyleyip, bugün her evde buzdolabı bulunması ile övünenler, 1953 de aşı üretilen ülkeyi, aşıda dışarı bağımlı kılarak karneye bağlamış oldu. Bu az sayıdaki aşıyı yaptırmak için dönecek torpilleri, VİP hastaların sayılarından yüksek risk grubundaki hastaların ne kadarının aşı yaptırabileceğini bilmek için kahinolmaya gerek yok.

Aşı Renkli Reçete ile verilecek!

Sağlık bakanlığının grip aşısı hakkındaki açıklamasında, Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceği, İlgili aşı, hekimler tarafından sadece ReçetemSistemi üzerinden yazılacağı, manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacağı ve İlgili aşı, yalnızca serbest eczanelerce temin edileceği belirmektedir. Reçetem sistemi yani renkli reçetem sistemi eczacı ve hekimlerin kontrole tabi ilaçların takibini sağlayan sistemdir.

E- nabız sisteminde risk gruplarında kimler var sağlık bakanı açıklamalıdır.

Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceğini belirtmesini rağmen risk grubunda yer alan kişiler, E-nabız sistemi üzerinden görülememektedir. Sağlık Bakanlığının hazırladığı algoritma ile E- nabız üzerinde hangi risk grubunda kimlerin olduğunu açıklamalıdır. Öyle anlaşılıyor ki test gibi grip aşısında da VİP dönemi başlayacak!

Grip aşısını henüz yeterince temin edememişken corona aşısı müjdesi vererek hayal satmaya çalışan Sağlık Bakanı istifa etmelidir.

Yıllardır üretilen ve kullanılan grip aşısını ülkemize yeterince getiremeyen Sağlık Bakanı daha henüz etkinliği bilinmeyen ve üretim aşamasına bile geçmemiş Corona aşısı ile halka umut satmaya çalışarak aklımızla alay etmemeli, yıllardır üretilen ve kullanılan grip aşısını öncelikle yeterince ülkemize getirmelidir.

Bilim insanlarını dinlemeyip, risk grubunda yaklaşık 25 milyon kişi olmasına rağmen 1,3 milyon aşı ihraç edip aşıyı karaborsaya düşürüp, karneye bağlayan bir Bakan sağlık sistemini yönetemez, o koltukta oturamaz. Sağlık emekçilerinin birer birer ölmesini seyredip önlem almayan bakan o koltukta oturamaz. Yeterli test yapmayıp, vakaları eksik açıklayan bakan koltukta oturamaz..

Aşıya erişemeyip, sağlığı bozulacak olan halkın sorumlusu olanlar o koltuktan kalkmalıdır!

SOL Parti Sağlık Çalışma Grubu

Şeriata, Hilafete, Karanlığa Karşı Birlikte Yürüyelim

Aydınlık Ülke Yürüyüşleri

27.02.2024

Pusulada SOL Var

Devrimci Demokratik Cumhuriyet için SOL Var

23.02.2024

Sefalet Ücretini Reddediyoruz

Haklarımız İçin Mücadeleye

13.12.2023

DEVRİMCİ DEMOKRATİK CUMHURİYET YOLUNDA İLERİ

18-19 Kasım 2023 Program-Tüzük Konferansı Sonuç Bildirisi

01.12.2023